Kunnan talousarviopäätökset lähestyvät

Nurmijärven Uutisissa 21.10.2020 julkaistu kolumni

Kunnanvaltuusto päättää kohtapuolin vuoden 2021 talousarviosta ja investoinneista. Varmasti moni on huomannut, että kuntien taloudet ovat tiukoilla, niin myös Nurmijärvellä.

Kahtena edellisenä vuonna Nurmijärven kunnan tulos on ollut ennätyksellisen paljon pakkasella. Kuluvasta vuodesta ennuste on myös huono, ja koronaviruksen aiheuttamat seikat selittävät vain osan.

Nurmijärvellä sopeutettavaa on niin palveluiden tuottamisen kustannuksissa kuin investoinneissakin.

Valtuustolla ei ole edessä helppoja päätöksiä. Mikä avuksi?

Lautakunnat ovat jo käsitelleet omien toimialojensa talousarviot. Merkille pantavaa on ollut, että miljoonien talousarvioista säästöjä on esitetty yksittäisistä muutaman kymmenen tuhannen euron täsmäkohteista. Nämä kohteet ovat sellaisia, jotka näkyvät suoraan kuntalaisten palveluissa ja arjessa. Tämä lähestymistapa on väärä.

Kunnan talous tarvitsee rakenteellisia muutoksia. Kunnan tuottavuutta pitää lähteä parantamaan suunnitelmallisesti, pitkäjänteisesti jatkuvana toimintamallina kunnan kaikessa toiminnassa.

Tuottavuuden parantaminen ei tarkoita huonompia palveluita kuntalaisille vaan niiden tuottamista kustannustehokkaammin.

Tarvitsemme tavoitteellisen tulopohjan vahvistamisohjelman.

Yksin tuottavuuden tehostaminenkaan ei riitä, vaan lisäksi kunnan tuloja pitää alkaa johtamaan. Tarvitsemme tavoitteellisen tulopohjan vahvistamisohjelman. Käytännössä tämä tarkoittaa uusia yrityksiä ja työpaikkoja sekä asukkaita kuntaan.

Uusille yrityksien ja työpaikojen määrille pitää asettaa selkeät tavoitteet ja kunnan toimintaa pitää johtaa niiden kautta, suunnittelusta aina tonttien myyntiin.

Uusien asukkaiden kohdalla pitää jatkossa käyttää kunnan koko potentiaalia asumismuodoissa ja -paikoissa. Olemassa olevasta palveluverkosta vajaa käytöllä oleva osa, kylien koulut, pitää ottaa käyttöön systemaattisesti.

Vetoan valtuustoon, että talousarviosta päätettäessä päätetään vaatia myös kunnan johdolta konkreettisempaa suunnitelmaa tuottavuuden parantamiseksi. Sekä tulopohjan vahvistamisohjelmaa laadittavaksi nopealla aikataululla, jotta sitä päästään hyödyntämään mahdollisimman nopeasti.

Nurmijärvellä on oivallinen maantieteellinen sijainti ja menestyksen eväät. Meidän pitää vain osata hyödyntää niitä.

Juuso Jaakola-Siimes, teknisen lautakunnan jäsen, varavaltuutettu (kesk.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s