Lautakuntien vastuu taloudesta korostuu tiukkoina aikoina

Julkaistu Nurmijärven Uutisissa 13.3.2021

Varmasti jokainen on kuullut NUUKA-ohjelmasta, jonka nimen alla kunnan taloutta pyritään saamaan kuntoon. Kunnan talouden saaminen kestäväksi on erityisen tärkeää, jotta kuntalaisten palvelut pystytään varmistamaan.

Valtuuston kokouksessa NUUKA-päätöksiä tehtäessä käsiteltiin suhteellisen pieniä leikkauskohteita, joita kunnan virkakunta oli tunnistanut ja listannut. Mielestäni liian monen kohdan yhteinen nimittäjä oli suora palvelun leikkaaminen tai heikentäminen kuntalaisilta. Herää kysymys, tätäkö nuukailu on? Missä on järkevä taloudenpito ja ”löysien” karsiminen operatiivisen toiminnan kohteista, joita eivät luottamushenkilöt – eivätkä etenkään kuntalaiset – havaitse?

Taloudellisesti haastavina aikoina korostuu myös lautakuntien vastuu taloudenpidossa. Niissä käsitellään toimialan toimintaa valtuustoa tarkemmalla tasolla. Lautakunnissa päätetään, miten ja mihin valtuuston myöntämää budjettia käytetään. Voisi sanoa, että lautakunnat varmistavat, että myönnettyjä määrärahoja käytetään kuntalaisten näkökulmasta järkevästi.

Jotta lautakunta ja sen jäsenet voivat toteuttaa luottamustehtäväänsä, tulee esittelevän virkamiehen esitellä riittävät tiedot päätettävästä asiasta. Esitetyn materiaalin perusteella lautakunnan jäsenen pitää pystyä perustelemaan itselleen ja kuntalaisille, miksi oli päätösesityksen puolesta tai vastaan. Molemmat kannat tulee voida perustella.

Lautakunnan puheenjohtaja ja koko lautakunta ovat vastuussa siitä, että heille esitetään riittävät tiedot päätettävistä asioista. Viime kädessä asia palautetaan valmisteluun, jotta riittävät tiedot päätöksenteon tueksi saadaan.

Esimerkkinä teknisen keskuksen kalustohankinnat, joista tekninen lautakunta päätti 28.1. kokouksessaan. Vuodelle 2021 esitettiin 320 000 euron investointeja ilman mitään perusteluita ja laskelmia siitä, ovatko investoinnit aivan välttämättömiä tässä taloudellisessa tilanteessa. Lautakunnan enemmistö oli investointien kannalla. En tiedä millä perusteilla. Itse jouduin jättämään eriävän mielipiteen kalustohankinnoista, sillä en voi hyväksyä päätöksien tekoa ”sokkona”.

Toivon, että lautakunnat vaativat virkavalmistelusta riittäviä tietoja, jotta tiedämme mistä olemme päättämässä. Se, että määräraha on vuodelle myönnetty, ei tarkoita sitä, että hankinnat tehdään aina määrärahat käyttäen. Koneita, laitteita ja muuta kalustoa tulee toki uusia, mutta haluan tietää, mihin suunnitelmat perustuvat ja miten niitä on harkittu.

Juuso Jaakola-Siimes, kesk.
teknisen lautakunnan jäsen, kuntavaaliehdokas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s