Ratkaisuja kunnan talouteen

Kolumni julkaistu Nurmijärven uutisissa 30.10.2019

Kunnan talous tarvitsee lisää verotuloja. Positiivisimpienkin ennusteiden mukaan lapsien määrä vähenee ja koulut tyhjenevät. Asemakaava-alueiden tonttitarjonta takkuillee, koska kaavoittaminen eikä kunnallistekniikan rakentaminen pysy kysynnän perässä. Kunnan väestörakenne vanhenee.

Tässä tilanteessa kunta, valtuuston päätöksellä, rajoittaa voimakkaimmalla keinolla rakentamista asemakaava-alueiden ulkopuolelle. Koko kunnan asemakaavoittamattomat alueet kattavasta suunnittelutarvealueesta pitää luopua. Tällä menettelyllä rajoitetaan, käytännössä estetään, rakentaminen ns. haja-asutusalueille. Nämä alueet tulee määritellä tarkoin vain niille alueille, joille sitä todella tarvitaan.

Tällä muutoksella ”tarvitaan erityiset perustelut, jotta saa rakentaa” lupakäsittely muuttuisi ”tarvitaan erityiset perustelut, jotta rakentaminen voidaan kieltää” lupakäsittelyksi. Toki valtaosa rakentamisesta pitää ohjata kaavoitetulle tonteille jatkossakin, mutta haja-asutusalueille pitää mahdollistaa nykyistä enemmän rakentamista.

Tämä olisi kaikkien etu ja samalla ratkaistaisiin mainittuja kunnan haasteita.

Kaavoitetut ja kunnallistekniikan piirissä olevat tontit ovat suuria ja aikaa vieviä  investointeja kunnalle. Todennäköisesti tonttien suorilla myyntituloilla katetaan vain osa niiden rakentamiskustannuksista, loput saadaan vasta muuttavien perheiden tulevien vuosien veroista.

Haja-asutusalueelle rakentaminen ei vaadi kunnalta investointeja. Perheiden kunnallisveroeurot menisivät heti palveluiden tuottamiseen. Lisäksi asunnon kyliin rakentaa todennäköisesti lapsiperhe tai tuleva sellainen, jolloin saisimme lapsia tyhjeneviin, olemassa oleviin kouluihin.

Kysyntä ja tarjonta pitäisi huolta hinnoista. Maanomistajat uskaltaisivat myydä enemmän tontteja, koska he eivät menettäisi ainoita rakennuspaikkojaan, kuten tällä hetkellä. Hintahyöty menisi rakentajalle, joka saa perheelleen toivomansa kodin sekä kunnalle, joka saa veroa maksavia asukkaita.

Toivottavasti valtuusto muuttaa nykyistä linjaa ja alkaa ratkaista kunnan taloushaasteita mahdollistamalla verotulojen kasvun väestöpohjan vahvistamisella.

Juuso Jaakola-Siimes teknisen lautakunnan jäsen, varavaltuutettu (kesk.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s