Jätteiden keräys Nurmijärvellä tulevaisuudessa

Sekajätteen kerääminen Nurmijärven kunnan alueella on puhututtanut useita vuosia. Nyt ollaan päättämässä kaikkien kunnan vastuulla olevien jätteiden keräyksen järjestämisestä. Asia on ollut kunnanhallituksessa 16.9.2019.

Aluksi hieman taustaa:

Teknisessä lautakunnassa syyskuussa 2017 päätettävänä asiana oli ”Sekajätteiden kuljetusjärjestelmästä päättäminen”. Virkamiehet esittivät, että nykyisestä kiinteistöjen omistajien järjestämästä sekajätteen kuljettamisesta siirrytään kunnan järjestämään sekajätteen keräykseen. Itse olin voimakkaasti sitä mieltä, että Nurmijärvellä pitäisi jatkaa nykyisellä mallilla, eli  kiinteistön omistajat saisivat järjestää itse kuljetuksen. Valitettavasti tekninen lautakunta päätti virkamiesten esityksen mukaisesti.

Valtuusto päätti 2018, että Nurmijärven kunta liittyy Kiertokapula Oy:n osakkaaksi. Samalla jäteasemat siirtyivät Kiertokapulalle ja jätehuoltoviranomaisena alkoi toimimaan jätelautakunta Kolmenkierto. Liittymissopimuksessa päätettiin, että kunta päättää jatkossakin kuljetusten kilpailutuksista niiltä osin, kuin on siirrytty tai ollaan siirtymässä kunnan järjestämään jätteen kuljetukseen (esim. seka-, bio- ja lietejäte).

Nyt kuitenkin kunnanhallitukselle esitetiin 16.9.2019 sopimusluonnos, jossa kunnan vastuulla olevien jätteiden  keräys siirretään Kiertokapula Oy:lle ja Nurmijärven kunta voisi vaikuttaa vain ensimmäisen kilpailutuksen järjestämiseen, jonka jälkeen kilpailutukset hoitaisi yksin 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö Kiertokapula Oy.

Nurmijärven Uutisten (21.-22.9.2019) mukaan esitetty sopimusluonnos onneksi palautettiin uudelleen valmisteluun.

Itselleni herää kysymys, miten virkamiesvalmistelun mielestä varmistetaan kuntalaisten eli kiinteistöjen omistajien etu (jätteen keräyksen kohtuullinen hinta) jatkossa, jos kilpailutuksen toteuttaa jatkossa 13 kunnan yhteisesti omistama yhtiö yksin. Kyseisen yhtiön päätoimipaikka on Hämeenlinnassa.

Kun kunnan järjestämään sekajätteen keräykseen siirrytään 2020 lopulla bio- ja lietejätteen jo ollessa kunnan järjestämää, pitää kunnalla olla jatkossakin vähintään mahdollisuus vaikuttaa siihen miten kilpailutukset toteutetaan.

Mielestäni lähellä oleva päätöksenteko on kaukaisempaa parempi. Silloin kuntalaisilla on edes jonkinlaiset vaikutusmahdollisuudet asiaan. Kiertokapulaan vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat.

Itse uskon, että kuntalaisen näkökulmasta parempi tapa olisi, että Nurmijärven kunta itse hoitaisi kilpailutukset. Kilpailutuksien järkevä toteuttaminen on jatkossa ainut tapa vaikuttaa kiinteistöjen omistajien maksettavaksi tulevaan jätteiden keräämisen hintaan.

Merkittävä huomioon otettava asia on pyrkiä varmistamaan yrityksien välinen kilpailu jätteiden keräyksessä Nurmijärvellä tulevaisuudessakin. Jos yrityksien välinen kilpailu näivetetään kilpailutuksilla, saattaa syntyä monopoli, joka mahdollistaa taksojen noston tulevaisuudessa. Korkeammat hinnat taas näkyvät jokaisen nurmijärveläisen jätelaskussa suoraan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s