Tulevien vuosien investoinnit Nurmijärvellä

Tekninen lautakunta kokoontui kesätauon jälkeen toissa torstaina. Käsiteltäviä asioita oli suhteellisen vähän, mutta investointiesityksen käsittely oli sitäkin tärkeämpää, sillä kunnan lainakanta on kasvamassa liian suureksi tulevina vuosina.

Virkamiesten esityksessä näkyi valtuuston hyväksymä Nurmijärven kestävä kasvu eli Nuuka-ohjelma, joka koskee vuosia 2020-2026.  Nuuka-ohjelmassa valtuusto linjasi kesäkuussa tulevien vuosien investointitasoa. Valtuusto päätti, että 2020-26 vuosien investoinnit voi olla 178,7 milj. euroa eli noin 25,5 milj. e/vuosi. Kunnanhallitus oli jo ehtinyt päättää juhannuksen jälkeen, että 2020 vuonna investointien enimmäismäärä on 37 milj. euroa.

Investointisuunnitelmassa suunnittelu kausi on vuoteen 2024 asti. Vuodet 2025-2029 olivat informatiivisia.

Virkamiesten esityksessä investoinnit oli priorisoitu ja niitä on mahdutettu annettuun raamiin, hyvä niin. Kunnan talouden kannalta investointien sopeuttamista on vain pakko tehdä, jotta lainakanta ei kasva kunnan kantokyvyn yli. Lautakunnassa esitys hyväksyttiin sellaisenaan, mutta itselläni oli monia kysymyksiä ja huomioita siitä:

  • Vuosien 2020-2026 investointitaso on voimakkaasti laskeva suunnitelmassa, vuonna 2020 34 milj. e ja vuonna 2026 vain 13,5 milj. euroa. Suunnitelmassa tämä näyttää hyvältä, mutta nyt kaksi ensimmäistä vuotta ovat yhteensä 79 milj. euroa eli 42 % koko 7 vuoden investointiraamista. Herää kysymys, miten varmistetaan, ettei joka vuonna aina pari seuraavaa vuotta näytä ”vain tarvitsen” enemmän investointeja?
  • Nuuka-ohjelman jälkeen eli vuodet 2027-2029, jotka ovat informatiivisina esityksessä, näkyy aiempien vuosien investointiraamin aiheuttama investointipaine.  Keskiarvollisesti vuotuinen investointitarve nousee reilun 71 milj. euron tasolle. Tämä taso ei ole kestävä vaikka aiemmat vuodet olisivatkin olleet nuukempia investointien suhteen.
  • Tulevista investoinneista merkittävä osa tulee sivistys- ja hyvinvointitoimialan käyttämistä rakennuksista, uusista rakennuksista tai olemassa olevien korjaamisista. Työn alla oleva palveluverkkoselvityksen päivitys on valmistumassa myöhemmin tänä vuonna, joten sen aikanaan tuomaa näkyvyyttä ei ollut käytettävissä tulevien vuosien rakennusinvestointien arviointiin. Palveluverkkoselvityksen päivitys on ollut tiedossa viime vuoden marraskuulta, joten sen valmistuminen olisi ehdottomasti ollut tarpeen investoinneista päätettäessä.
  • Esityksessä ei lähivuosille jäänyt yhtään varautumista mahdollisiin uusiin vielä tunnistamattomiin sisäilma korjauksiin.

Selvää on, että investoinnit tulevat puhuttamaan lähikuukaudet aina marraskuussa pidettävään budjettivaltuustoon asti. Sen jälkeenkin asia tulee varmasti olemaan esillä, sillä varsinaisia ratkaisuja ei ole vielä olemassa miten investointitaso saadaan kestävästi pitkällä tähtäimellä kantokyvyn rajoihin ja samalla tehtyä kaikki tarpeelliset ja kunnan kehittymistä tukevat investoinnit.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s